TCS IT Wiz | Lucknow 2011

TCS IT Wiz Lucknow 2011

Courtesy: TCSitwiz.com – Earlier in the day a tough prelim described by the quizmaster as ‘by far one of the toughest so far’ resulted in the following six schools making it to the TCS IT Wiz Lucknow final:
Mercy Memorial Lucknow – Shubham Tripathi and Shivam Sharma
Lucknow Public School Sec-I – Abhishek Singh and Shubham Kumar
Seth Anandram Kanpur – Arman Verma and Akshay Singh
Seth MR Jaipuria – Ansh and Samridh
Lucknow Public School Sec D – Pranshu and Himanshu
Model School Aliganj– Ankit Soti and Faraz N
The TCS IT Wiz final was a brisk affair with teams interlocked in a thick battle. Teams from Seth Anandram, Seth Jaipuria and LPS Sector D were quick to get into a lead as the other teams did well but in bursts and could not hold the momentum. With one question remaining all three teams had a fair chance of making it to the national finale.The LPS duo held their nerve and won the TCS IT Wiz Lucknow Edition while Seth Jaipuria did well to win the runner up title. Mr.Anoop Mishra the Chief Secretary Govt. of UP, thrilled the crowd with his own questions while congratulating them on a stupendous show.
Pranshu Agarwal , the Winner of the TCS IT Wiz Lucknow Edition shares with us the Prelims of the Quiz. Thank you Pranshu and many congratulations.

TCS IT Wiz Lucknow Prelims

Q1)The current incarnation of this famous website  is the result of a March 2000 merger between Confinity and X.com.In Oct 2002 became a wholly owned subsidiary of ebay. Which famous website is this?

Ans: Paypal Inc.

Q2)Which company was founded in 1906 in Rochester , New York  as The Haloid Photographic Company,which originally manufactured photographic paper and equipment.?

Ans:Xerox

Q3)World’s largest producer of guided missiles .Established in 1922 the company reincorporated in 1928 & adopted its present name in 1959. What?(hint: and adopted its name by mixing an old French word with a greek meaning ‘ray  of lights from the gods’?

Ans:Raytheon

Q4)Identify this person?(hint: known as the inventor of computer mouse)

Ans:Douglas Engelbart

Q5) Which company started  as Galvin Manufacturing Corporation in 1928, with its first product being a battery eliminator?. It adopted its current name in 1930 .

Ans:Motorola

Q6) Contrived acronym was coined in 2000 by Luis von Ahn, Manuel Blum, Nicholas J. Hopper, and John Langford? Carnegie Mellon University attempted to trademark the term, but the trademark application was abandoned on 21 April 2008. It  requires the user to type letters or digits from a distorted image that appears on the screen.(picbrain said don’t give ans like Turing Test be specific only the term)

Ans: CAPTCHA

Q7) The term IPTV first appeared in 1995 with the founding of Precept Software by Judith Estrin and Bill Carrico. Precept developed an Internet video product named something which is the future of television.What am I describing?

Ans:IPTV(Internet Protocol Television)

Q8) )What is defined as “Collection of duplicating original values stored elsewhere or computed earlier where the original data is inexpensive to fetch “?(pickbrain said its basically a type of memory)?

Ans:Cache memory

Q9)Identify the company from its logo?

Ans:Cisco

Q10)Verizon Wireless has released a line of smartphones that go by a name which is a trademark of Lucasfilms Ltd. It It was involved in a lawsuit with Google with a very popular OS. Identify this series of smartphones?

Ans:Droid

Q11)Started in 1928, as  AT&T’s Western Electric division , established a division for the specific purpose of installing and servicing their loudspeakers and electronic products for motion picture use. Called “E.R.P.I.” (Electrical Research Products, Inc.), it was purchased as part of a consent decree in 1936 by a group of E.R.P.I. executives, including George Carrington, Sr. and Mike Conrow. They changed the name to “All Technical Service Company”. How do we know this company today?(pickbrain said see the question carefully it contains the answer itself)

Ans:Altac Lancing

Q12)Identify this creator of USB?

Ans:Ajay Bhatt

Q13)It is an easy to use Internet service that organizes information on the internet into a series of structured hierarchial menus . Its search engine is Veronica.(pickbrain said it was used by Jerry Yang  for inventing the Yahoo database)(options given:archie/gopher/lycos)

Ans: Gopher

Q14)  Originally developed by , John W. Backus in late 1953 submitted a proposal to his superiors at IBM to develop a more practical alternative to assembly language for programming their IBM 704 mainframe computer. Which famous programming language which was originally called “speedcoding”?

Ans:Fortran

Q15) Which  technology czar has committeed to put  aside well  over 10%of his wealth for philanthrophic issues . His foundation’s education venture include SSN educational  Institute named after his father and is setting up Seven Vidyagyan schools in UP for rural students?

Ans:Shiv Nadar

Q16)Identify this nobel laurette?

Ans:Jack Kilby

Q17) The Fujifilm FinePix Real     X  cameras can take  X-dimensional pictures using two lenses, and display them to the naked eye in X format .What is X?.(asked by putting a dash instead of x)

Ans:3 Dimensional

Q18)Lindon Labs headquartered in California launched in June 2003 . It was developed by  Philip Rosedale, as a  computer hardware allowing people to immerse in a virtual world. In its earliest form, the company struggled to produce a commercial version of the hardware, known as “The Rig”, which was realized in prototype form as a clunky steel contraption with computer monitors worn on shoulders.What  is this famous in virtual world?

Ans:Second Life

Q19)What is the mascot of  Java  mascot called?

Ans:Duke the duck

Q20)Identify the logo?

Ans: Blu-Ray Disk

If you wish to contribute questions from the other editions of TCS IT Wiz, please mail us at quizzing.in@gmail.com

Questions and reviews from other TCS IT Wiz sections here

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s