Bizzy Bhele Bhaath- 10

For Team Quizkrieg

1) “Initially, it was just my dad. He taught me everything. Then I started following Mohammad Rafiji. I’m big fan of Shaan and Sonu Nigam” – Inspiration for a person who’s shot to fame in the last six months and surpassed the final frontier last night (24 Nov 2007). Who?

Ans: Ishmeet Singh, who beat UP’s Harshit Saxena to become the first Star Voice of India

2) Which company founded in 1945 was distinctly distinguished from its competitors mainly due to the formerly patented ‘burping seal’?

Ans: Tupperware, founded by Earl Tupper

3) Joe Foster, one of the founder’s of the company saw this name in a dictionary he won in a race. Unfortunately, the dictionary was a South African Edition which resulted in the present spelling. Which brand?

Ans: Reebok, named after the African antelope Rhebok. The company was originally founded in 1895 as Mercury Sports

4) “A combination of the Greek symbol epsilon, as a sign of the weight of the civilization; an E ; and the parallel lines crossing through standing for the stability” What is being described?

Ans: The Euro symbol, according to the European Commission

 

5) “This allows us to distinguish situations in which markets work well from those in which they do not. It has helped economists identify efficient trading mechanisms, regulation schemes and voting procedures”- The above said is the basis of the Mechanism Design theory. Why was this recently in the news?

Ans: The Nobel Prize for Economics for the year 2007 was given to game theory pioneer Leo Hurwicz, along with Eric Maskin and Roger Myerson for the above theory.

6) If MSN: Soapbox, DivX: Stage6, Google: ???

Ans: You Tube.. These are all online video sharing sites of their respective companies

Feedback, suggestions and comments to: Rohit.s.nair@gmail.com

Prashnavali @ Avenues 2007

Prashnavali @ Avenues 2007

Venue: IIT-SOM
28th October 2007
Quiz Master: Pick brain Giri

Winners: StanChart Mumbai (Prasanna & Rakesh)

Prelims:

1. What is the name of an unconventional way of performing promotional activities on a very low budget, as described by Jay Conrad Levinson in this popular 1984 book?

Ans: Guerilla Marketing

2. What was founded by Scott Rasmussen and his father, Bill Rasmussen, and launched on September 7, 1979 under the direction of Chet Simmons, who was the network’s first president and CEO?

Ans: ESPN

3. In 1998, which company merged with British firm Healey and Baker to create one of the largest commercial real estate firms in the world?

Ans: Cushman & Wakefield

4. Identify the entity that exercises some of the functions of a corporation, but has not been granted separate legal personality by statute, particularly a public corporation with limited authority and powers?

Ans: Quasi Corporation

 

5. What tern, related to the leisure industry, was only first used as on official term in 1937 by the League of Nations?

Ans: Tourist

 

6. Who competed with Billpoint a subsidiary of E bay to be the premium payment gateway, until it was taken over by EBay?

Ans: Paypal

7. Sony has its home videocassette tape recording format introduced on April 16, 1975. What is it called?

Ans: Betamax

8. Which bike maker has launched a 150 cc bike called Hunk?

Ans: Hero Honda

9. Which portal was created in 1999 by the merger of TMB and Online Career Center (OCC)?

Ans: Monster.com

10. Which writing or drawing instrument gets it name from the Latin word, which means, “little tail “?

Ans: Pencil

11. Scissors, Capstan, Berkeley, Bristol are all brands from which company?

Ans: ITC

12. Research in Motion, the Canadian based wireless device company is best for which handheld device?

Ans: Blackberry

13. What does the name APC, the maker of AC and DC-based back-up power products, stand for?

Ans: American Power Conversion

14. Which Indian IT major has Co-developed and verified a chip that would be required by the Airbus A380 to communicate with ground controllers?

Ans: HCL

15. Hindustan Motors has brought out a new version of which car called Avigo ­ with a tagline “You’ll be talked about?”

Ans: Ambassador

 

Feedback and comments to: Rohit.s.nair@gmail.com

Kwizkraft @ Prayaag 2007

For Quizkrieg 

Kwizkraft @ Prayaag 2007  

Venue: Jamnalal Bajaj Institute of Management Studies. Mumbai

Quizmaster: Dhananajay Shettigar

Date: 28 October 2007 

Review: 

Winners: Amit Pandeya and Rohan Khanna 

Prelims 

1) Founded by Sunder Singh Lyallpuri, founder father of Akali Movement and the Shiromani Akali Dal in Punjab. Pt Madan Mohan Malviya was among the members of the Managing committee. The first issue contained articles written by CF Andrews, Dr Kichlu ec. Identify publication

Ans: Hindustan Times

 

 

2) Chennai basd Star Health and Allied Insuance recently became the first ever Indian company to provide insurance to a particular group of people. Who?

Ans: HIV positive patients

 

 

3) Radio address titled ‘The Forgotten Man’ by US Prez Fanklin D Roosevelt ends with?

Ans: Bottom of the economic Pyramid

 

 

4) Introduced in 1860 as a direct fallout of the Sepoy Mutiny. As justification, James Wilson spoke about the duty of the citizens towards the king, as mentioned in the Manu Smriti. What?

Ans: Income Tax in India

 

 

5) It is believed that Commander AD Taylor had originally proposed it, back in 1860. The Indian Govt. appointed a committee in 1955, headed by Dr. Ramasamy Mudaliar to examine its feasibility. But, it was in 2005 that work was officially started. What am I referring to?

Ans: Sethusamundram Project 

 

6) Identify:

A jeans label named VB Rocks for women to lift their bum. It had the logo of the British Crown, which almost resulted in this person getting sued by Queen Elizabeth II

A cosmetics range called V Sculpt

Fashion book titled ‘That Extra Half an Inch: Hair, Heels and Everything in between

Ans: Victoria Beckham

 

 

7) Launched in 1990 by Ajanta Pharmaceuticals, this brand featured Jeetendra in its advertisements. A few years back, the company considered changing the brand name due to certain lifestyle changes that have taken place in India over the past decade or so. Which brand?

Ans: 30 Plus

 

 

8) Song itled ‘Tokyo Street’ by band ‘Deep Forest’ from their aalbum ‘Music Detected’ Tune was copied by Vishal Shekar for a popular Jingle. Which company and Jingle?

Ans: Oye Bubbly- Pepsi

 

 

9) What term was coined by Ben Hammersley in an article titled ‘Audible Revolution’ that appeared in The Guardian on Feb 12, 2004?

Ans: Podcasting

 

 

10) In 1846, Moses Yale Beach, publisher of The New York Sun, offered to share news of the Mexican War with four of his competitors: The Journal of Commerce, The Courier & Enquirer, The New York Herald and The Express. This led to the formation of which institution?

Ans: Associated Press

Feedback and comments to: Rohit.s.nair@gmail.com

Business Barons @ Micanvas 2007

For Quizkrieg

Business Barons @ Micanvas 2007
Venue: Mudra Institute of Communication, Ahmedabad
Quizmaster: Avinash Mudaliar
Date: 27 October 2007

Review:

Winners: Arjun.B & Rohit Nair

Prelims:

1) It is a metaphor for a diversion or distraction from an original objective,which is frequently used in connection with the share market. What is it?

Ans: Red Herring

2) The American Sycamore (Platanus Occidentalis), also known as American plane, is a species of the Platanus trees native to North America. What is the relevence of this tree is famous in the world of business?

Ans: This is the Buttonwood Tree under which the Buttonwood Agreement was signed which started the NYSE.

3) This company was the first ever to issue stocks and bonds which they did shares in the Amsterdam Stock Exchange, believed to be the world’s first stock exchange, in 1602. Which company?
Ans: The Dutch East India Company

4) What is being tested at the Reading Football Training ground to impose the system on the English Premier League this season?
Ans: Use of Hawk Eye to come up with an infallible method of determining whether or not a ball has crossed the line

5) Who was the largest tax payer for Jharkhand for the financial year 2006-07?
Ans: M.S.Dhoni

6) According to the company, “it denotes speed, youth, fun and whacky stuff. The brand’s origin lies in the need of today’s youth for world-class digital entertainment content and is formed by the quintessential connected & cool youth”. Which brand?

Ans: Zapak

7) Who holds the world record for the highest grossing opening day in entertainment history, making US$170 million in its first 24 hours beating Sony Pictures’ Spiderman 3 record of $151 Million?
Ans: Halo 3, the first-person shooter video game developed by Bungie Studios exclusively for the Xbox 360

8) Established in 2002, It is one of India’s largest entertainment software producers and distributors. The company is present across media – films, television, broadband and wireless – as well as genres. It is also listed on BSE and NSE.
Ans: K Sera Sera Productions Limited


9) After World War II, American occupation forces brought in American experts in statistical control methods and who were familiar with the War Department’s Training Within Industry (TWI) training programs to restore a war-torn nation. TWI programs included Job Instruction (standard work) and Job Methods (process improvement). In conjunction with the Shewhart cycle taught by W. Edwards Deming, and other statistics-based methods taught by Joseph M. Juran, these became the basis something in the 1950s. What?

Ans: Kaizen

Feedback and comments to: Rohit.s.nair@gmail.com

Tata Crucible International Edition

For Quizkrieg

 

Find questions from all editions of Tata Crucible here

Quizmaster: Pickbrain

Date: 24 October 2007

Review:

Winners: Anirban Dattagupta & Bhavya Khanna Prelims

1) Skoda founded in which country?

Ans: Czech Republic

2) Office, Home & X. Which company, who’s outlets are a place to chill out, advertises like this?

Ans: X = Starbucks

3) Who’s outlets are called Scoop Shops?

Ans: Ben & Jerry’s

4) Body & Soul – Book by whom?

Ans: Anita Roddick 5) Logo of Ericcson 6) Pic of JRD Tata

7) First airline to commercially fly A380?

Ans: Singapore Airlines

8) It celebrated its 500th anniversary recently. Its also called Frankfurter. What?

Ans: Hot Dog

9) What present day product was inspired by the lipstick applicator?

Ans: Glue Stick

10) Invented by Russian Monks as an antiseptic 500 years ago?

Ans: Vodka

11) Place in Singapore translated in Malay means “Abode of Peace”. What?

Ans: Sentosa

12) Pic of Sam Walton’s book (Made in America). Which company?

Ans: Walmart

13) Bloomsbury, Scholastic ….. etc own rights to the publishing of this series of books in different countries. Which?

Ans: Harry Potter

14) Patty Stonesifier is CEO of which NGO?

Ans: Bill & Melinda Gates foundation

15) Pic of 6 thinking hats. Who comes to mind?

Ans: Edward De Bono

Feedback and comments to: Rohit.s.nair@gmail.com